16 października 2024
W ramach projektu „Plastuś wesoły zaprowadzi nas do szkoły" dzieci: poszukiwały darów jesieni wokół placu przedszkolnego; nazywaliśmy dary jesieni, określaliśmy gdzie można je spotkać; wykonaliśmy postać Plastusia z materiału przyrodniczego; obejrzeliśmy film edukacyjny o nietoperzach, poznaliśmy wygląd, oraz warunki życia i zwyczaje nietoperzy; zabawa „ Zaprowadź nietoperza do jaskini"- próba dotarcia w określone miejsce z zawiązanymi oczami, kierując się tylko słyszanym dźwiękiem; wykonaliśmy pracy plastyczną Nietoperz; zabawy matematyczne.
3 października 2024
Projekt edukacyjny -
„ Plastuś wesoły zaprowadzi nas do szkoły" zajęcia.
Temat miesiąca: „PLASTUŚ I PRZYJACIELE Z PIÓRNIKA".
Na początku odbyły się zajęcia wprowadzające do projektu.
Pani przeczytała opowiadanie:„Jak powstał Plastusiowy pamiętnik?"- wstęp do książki.
W trakcie zajęć dzieci:
- poznały postać Plastusia;
- stworzyły kącik dla Plastusia;
- nauczyły się piosenki o Plastusiu;
Zajęcia główne:
Pani przeczytała opowiadania:
„ Dlaczego nazywam się Plastuś",
„ O pamiętniku w czerwonym zeszyciku", „ O farbach, o kłopocie wielkim, czy można pisać pędzelkiem?".
Zabawy sensoryczne z masami plastycznymi: nazywaliśmy kolory plasteliny w pudełku,
układaliśmy od najjaśniejszego do najciemniejszego i odwrotnie,
układaliśmy od najmniejszego do największego i odwrotnie,
każde dziecko ulepiło swojego Plastusia.
poznaliśmy przybory szkolne;
„ Sudoku"- ułóżyliśmy przybory szkolne, tak by nie powtarzały się w pionie ani w poziomie; oraz sprawdziliśmy „ Co kryje się w piórniku?
3 października 2024
W czwartek (3.10.24) grupa Tropiciele przygotowała sałatkę owocową. Celem zajęć było: zachęcenie dzieci do spożywania owoców i ich przetworów jako źródła witamin, uświadamianie wartości odżywczych owoców dla prawidłowego rozwoju,
wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania się
utrwalenie wiadomości na temat owoców dostarczenie dzieciom radości ze wspólnej zabawy
kształcenie umiejętności odpowiedniego dobierania składników do wykonania sałatki
bezpieczne posługiwanie się sprzętem kuchennym
utrwalenie nawyku higienicznego przygotowania i spożywania posiłków
Po krótkiej rozmowie, opisie wyglądu owoców, rozpoznawaniu za pomocą różnych zmysłów wszystkie dzieci chętnie przystąpiły do pracy. Pod opieką wszystkich Pań z grupy kroiły i układały w miseczkach owoce. Gdy wszystko było już gotowe
rozpoczęła się degustacja sałatki. Wszystkim dzieciom bardzo smakowała, była kolorowa i pyszna.
„ Tropiciele " chętnie częstowały się własnoręcznie przygotowaną sałatką